fbpx

Ūkininkas iš Gaurės ekologiškus šparagus augina ne tik dėl mados

Dalintis:

Ūkininko Audriaus Macijausko, turinčio apie 10 ha juodųjų serbentų uogyną, laukuose užderėjo ir vertingiausios pavasario daržovės – šparagai (smidrai). Audrius – vienas pirmųjų Tauragės krašto augintojų, siūlančių įsigyti ekologiškai užaugintų šparagų. Vyras  sako, kad ši daržovė dėl savo išskirtinių savybių Lietuvoje vis labiau populiarėja ir net tampa madinga.

Smidrai Lietuvoje dažniau vadinami šparagais. Pasak Audriaus Macijausko, juose gausu vitamino B6, A, C, E, kalio, kalcio, cinko, magnio, maistinių skaidulų, baltymų, betakarotino, geležies, folio rūgšties, fosforo, vario, mangano, seleno ir chromo. Jie nekaloringi (100 g tik 20 kcal), turi priešvėžinių savybių, rekomenduojami diabetikams, nuo seno garsėjo kaip afrodiziakai. Anksčiau juos Lietuvoje augino kaip gėles.

– Šparagai augo vos ne prie kiekvienos senovinės sodybos, gėlių darželiuose. Juos komponuodavo į puokštes, kadangi žmonės nežinojo, kad jie valgomi. Smidrai – sveikas, vitaminingas produktas, – kalbėjo A.Macijauskas, ūkininkaujantis Gaurės krašte. – Savo ekologiškai augintus šparagus parduodu turguje, noriu, kad jie išpopuliarėtų Tauragėje. Organizmui smidrai labai naudingi, juo labiau, kad užauginti vietoje, o ne atvežti iš kitų šalių. Paprasčiausias toks patiekalas: šparagus apsukti šonine ir kepti ant grilio ar orkaitėje. Man taip pagaminti labai skanu.

Šiemet A.Macijauskas skina pirmąjį šparagų derlių, prieš metus jų užsodino pusę hektaro. Šios ankstyvosios daržovės Audriui labiau kaip pomėgis – ar jų laukus ateityje plės, priklausys nuo to, ar rinkoje turės paklausą. O mintis auginti šias ypatingas daržoves kilo staiga, ilgai negalvojęs per savaitę įgyvendino savo sumanymą. Smidrai – nauja sritis, todėl ūkininkas ieško informacijos, domisi, tik ne visi smidrininkai atvirauja ir dalijasi patirtimi, jų mūsų krašte nėra.

Smidrai. Asmeninio albumo nuotrauka

– Smidrininkai prieš sodindami kasa specialius griovius ir paskui daigus rankomis dėlioja, o aš supaprastinau šį procesą – pavasarį greitai pasodinau krūmų sodintuvu, kuriuo juodųjų serbentų daigelius sodiname. Per vasarą tik ravėjau, laistyti nereikėjo, nes užteko lietaus. Šį pavasarį užaugo gražūs šparagai, gerai užderėjo, – pasakojo egzotiškų daržovių augintojas. – Šparagai – mano hobis, pagrindinė mūsų ūkio veikla – serbentai, o šparagai – įvairovei. Svarbiausia, kad smidrų šaknynas sustiprėtų ir augalai taptų stiprūs, kitąmet dar didesnio derliaus tikimės.

Pernai Macijauskų ūkyje gausiai užderėjo ir juodieji serbentai – jų Audrius užsodinęs apie 10 ha. Nors pernai jis, kaip ir daugelis ūkininkų, nuostolių patyrė dėl šalnų, tačiau iš vieno hektaro priskynė daug – apie 2 tonas uogų. Žaliavą parduoda didiesiems supirkėjams, nes sandėliavimui didelių patalpų neturi. Kombainu uogas greitai nuskina: jei žmogus per dieną prirenka uogų 5 kibirus, kombainas kibirą per minutę pripildo.

– Pernai daug serbentų nušalo, bet uogų supirkimo kaina džiugino. Šiuo metu aš viena koja prie serbentų, o kita – prie šparagų. Dabar pats darbymetis, – atviravo ūkininkas, gimęs ir užaugęs Gaurėje, apie dešimtmetį dirbęs Vilniuje ir grįžęs į gimtąjį kraštą. – Turiu nuolatinių klientų, jau dabar, pamatę turguje mane su šparagais, klausia: kaip su serbentais, ar uogų bus? Šparagų per dieną parduodu 10 kg, pastebėjau, kad jais susidomėjimas kyla. Vieniems jie labai skanūs, kitiems svarbiau jų nauda organizmui.

Dalintis:

About Author

Regina Genienė

Laikraščio „Tauragės kurjeris“ žurnalistė

Palikite komentarą