Dėl mėsininkų klaidų grūmoja inspektoriai

Dalintis:

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinių padalinių inspektoriai tikrino mėsos perdirbėjus, ar šie laikosi mėsos gaminių kokybės ir ženklinimo reikalavimų, nurodydami, jog pirkėjams siūlo aukščiausios rūšies gaminius.
Nustatyta, kad pusė (7 iš 14 tikrintų įmonių) mėsos produktų gamintojų nesilaiko Lietuvos standarto „Mėsos gaminiai”, Lietuvos higienos normos „Maisto produktų ženklinimas” reikalavimų ir patvirtintų gamybos receptūrų – praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Tarp nubaustų mėsos perdirbėjų – ir AB „Tauragės maistas”.Mečislovas Lenktaitis, „Tauragės maisto” generalinis direktorius, pripažįsta, kad bendrovėje nebuvo laiku atlikti kokybės tyrimai, tačiau kitus inspektorių užfiksuotus pažeidimus vadina ginčytinais.- Reikalavimų daug, bet vienodo jų aiškinimo nėra. Vieni reikalavimus supranta vienaip, kiti – kitaip, – apie pažeidimus sakė direktorius.Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešime teigiama, kad „Tauragės maistas” aukščiausios rūšies karštai rūkyto „Kauno kumpelio” gamybai naudojo augalinius baltymus, kurių šios rūšies gaminiams naudoti neleidžiama. Be to, šios įmonės gamintas aukščiausios rūšies „Servelatas” pagal kokybės rodiklius (drėgmę ir mėsos baltymų be kolageno kiekį) neatitiko aukščiausios rūšies kokybės reikalavimų, o kokybės tyrimas buvo atliktas tik prieš metus.Virginija Loveikienė, šios mėsos perdirbimo bendrovės gamybos direktorė, „Tauragės kurjeriui” taip pat sakė, kad koją pakišo skirtingi Europos Sąjungos ir Lietuvos standartai.- Europos Sąjungos standartai leidžia gaminiuose naudoti priedus su augaliniais baltymais, tuo tarpu lietuviškuose standartuose tokių išlygų nenumatyta. Kadangi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai taiko lietuviškus reikalavimus, „Kauno kumpelis” neatitiko reikalavimo. Šį gaminį perrūšiuosim ir jis nuo šiol bus ne aukščiausios, o pirmos rūšies gaminys, – „Tauragės kurjeriui” sakė V.Loveikienė. Pasak jos, gaminio kaina, kai jis bus priskirtas žemesnei rūšiai, neturėtų būti mažesnė.Tauragės mėsininkai nenori sutikti su inspektorių išvadomis dėl „Tauragės maisto” gaminamo „Servelato”. V.Loveikienė informavo, kad šį gaminį dar kartą „Tauragės maisto” užsakymu tirs kitoje mėsos perdirbimo įmonėje, turinčioje tokiam tyrimui reikiamą įrangą. Pasak gamybos vadovės, tikrintojai nepaskyrė įmonei baudos. Paklausta, ar didelės baudos gresia už tokius pažeidimus, V.Loveikienė išsisuko nuo tiesaus atsakymo.- Kiekviena bauda yra nuostolis įmonei. Tiek materialinis, tiek moralinis, – „Tauragės kurjeriui” sakė ji.Patikrinimai buvo atliekami visoje Lietuvoje, pasirenkant mėsos gamybos įmones, gaminančias aukščiausios rūšies gaminius, kurių pavadinimuose yra žodis „servelatas”. Pažeidimų rasta ir kitur. Nustatyta, kad devyniais atvejais „servelatai” savo tikrąja sudėtimi vienaip ar kitaip klaidino vartotojus. AB „Krekenavos agrofirma” karštai rūkytų dešrų „Krekenavos servelatas” ir „Ekstra servelatas” gamybai naudojo kiaulių odelių emulsiją, tačiau sudėties ženklinime šios žaliavos nenurodė, o virtas pieniškas „Klaipėdos” ir „Ekstra” dešreles” bei virtą dešrą „Pieniška” gamino nenaudodami pieno produktų, kurie priklauso pagal receptūrą.UAB ,,Klaipėdos mėsinė” gamino pirmos rūšies kokybės rodiklius atitinkančią karštai rūkytą dešrą „Servelatinė”, kuri pagal pavadinimą turi būti tik aukščiausios rūšies gaminys. Šioje įmonėje analogiški pažeidimai nustatyti ir karštai rūkyto mėsos gaminio „Lietuviškas kumpis” gamyboje, nes pagal to paties standarto reikalavimus gaminiai, kurių pavadinimuose yra žodis „lietuviškas”, taip pat turi būti tik aukščiausios rūšies.UAB „Mažeikių mėsinė” gaminamo aukščiausios rūšies karštai rūkyto „Vilniaus servelato” sudėties ženklinime nebuvo nurodyta, kad naudojama kiaulių galvų mėsa. UAB ,,Samsonas” (Šakių r.) nustatyta, kad pagal savikontrolės programą aukščiausios rūšies dešros ,,Tarybinis servelatas” drėgmės tyrimo rezultatai rodė, jog gaminio drėgmė 5 procentais viršijo leistiną, pakartotinis tyrimas drėgmei nustatyti nebuvo atliktas.Gamybos įmonių, kuriose nustatyti pažeidimai, atsakingiems darbuotojams skirtos baudos, nurodyta sudaryti trūkumų šalinimo planus ir nedelsiant juos vykdyti, patikslinant laboratorinių tyrimų planus pagal savikontrolės programas, įtraukiant mėsos gaminių kokybės rodiklių kontrolę.

Žymos:
Dalintis:

About Author

Skaitomiausias Tauragės krašto naujienų portalas

Rekomenduojami video:

Komentarų skiltis išjungta.