fbpx

Į turgų – pirkti pigiau

Dalintis:

Kiekvieną šeštadienį apsipirkti į Tauragės ūkinį turgų traukia daug tauragiškių, nes turguje ne tik viskas pigiau, ten galima įsigyti sveikesnių produktų.
.Daržoves vertina ne pagal išvaizdą  Daržovėmis turguje prekiaujama dviejose vietose – ant prekystalio prie pagrindinių vartelių įsikuria prekiaujantieji ūkininkų produkcija, prekyvietės centre – parduodantieji atvežtinius vaisius ir daržoves. Dalis pirkėjų pas juos perka tik tolimų kraštų vaisius, o daržoves renkasi išaugintas ūkininkų. Nors jų išvaizda ne tokia patraukli, bet jos skanesnės, mažiau „mačiusios chemijos“. Alma šeštadienį prekiavo savo ūkyje užaugintomis senomis bulvėmis, morkomis ir svogūnais (kilogramo kaina – 80 ct, 3 Lt ir 1,8 Lt), šviežiomis bulvėmis (kaina – nuo lito iki dviejų), šviežiais kopūstais (3,5 Lt), agurkais (3,50 Lt), iš Vilniaus šiltnamių atgabentais pomidorais (4,5 Lt), importinėmis neįtikėtino dydžio bulvėmis (2,5 Lt) ir česnakais (10 Lt). Ūkininkė sakė, kad turi nemažai žemės, nemažus šiltnamius, augina daug bulvių ir daržovių. Džiaugėsi, kad pirkėjai mieliau perka lietuviškas daržoves. Nors ūkyje užaugintos bulvės dėl šiemet nepalankių oro sąlygų mažos, pirkėjai mieliau renkasi jas, o ne milžiniškas atvežtines.Nijolė prekiauti į Tauragės turgų atvažiuoja iš Šilalės rajono. Šį kartą atsivežė senų bulvių, burokėlių (2 Lt), morkų, šviežių česnakų (10 Lt) ir daugiamečių gėlių.- Čia geresnis turgus negu Šilalėje, galima daugiau parduoti, geresnės kainos. Turime nuolatinių pirkėjų, žmonės ūkininkų išaugintas bulves, daržoves renkasi vaikams, ligoniams. Kainas laikome tokias pat, kaip kiti šio turgaus prekiautojai. Prekiauti man padeda vyras, – pasakojo Nijolė.Šeima turi 22 hektarus žemės, augina bulves, daržoves, jas parduoda turguje, laiko gyvulių. Pragyvena iš ūkininkavimo.  Braškės šiemet brangesnės Braškėmis prekiavo vos keletas moterų, nes šių pirkėjų mėgstamų uogų derlius jau baigiasi. Šiuo metu uogos smulkesnės, bet jas pirkdamas gali būti tikras, kad ne atvežtinės. Importinės braškės, kaip sako pirkėjai, geros išvaizdos, stambios, bet „be skonio“, kaip ir iš tolimų šalių atvežti pomidorai.Braškėmis prekiaujanti Alma iš Smalininkų sakė, kad pas mus dabar pačios  saldžiausios mažos braškės, tik pirkėjai nelabai nori jų pirkti, todėl kilogramą parduoda už 4-5 Lt. Didesnės gerokai brangesnės – 7-8 Lt. Pernai vasarą ir didelių barškių buvo galima nusipirkti už 4-5 Lt.Moteris pasakojo, kad ūkyje apie 70 arų buvo apsodinę braškėmis, bet apie 50 arų  sunaikino sausra. Derlių davė tik laistomi plotai. Dalis jų buvo apdengta agroplėvele, todėl uogos prisirpo anksti – birželio pradžioje.- Kiekvieną turgadienį su dukra Aiste važiuojame į Tauragės turgų, nes čia daugiau pirkėjų. Jurbarke neįmanoma parduoti didesnio uogų kiekio, – sakė Alma.Pakalbinta Aistė prisipažino, kad jai patinka prekiauti turguje.- Kai po metų baigsiu gimnaziją, studijuosiu verslo vadybą, prekyba turguje man gera praktika, čia kasdien esu vadybininkė, – patikino Aistė.Prekiaudama mergaitė užsidirbo pinigų, kuriuos išleido savo svajonei –  nusipirko jorkšyrų veislės šuniuką. Medus brango nedaug Juodpetriuose gyvenanti Ramutė turguose nuolat prekiauja medumi ir jo produktais. Medus brango nedaug – pernai puslitrinį indelį buvo galima nusipirkti už 9 Lt, dabar – už 11 Lt. Pasak Ramutės, šiemet bitutės medaus prinešė daugiau negu pernai, bet mažiau negu užpernai, jis geros kokybės – tirštas. Tik ne visi pirkėjai tai supranta, kadangi medus greitai sukietėja, mano, kad jis falsifikuotas, nesupranta, kad tai nulėmė sausi orai.Ramutė su vyru laiko 40 avilių bičių, per sezoną išsuka iki tonos medaus. Bites daugiausiai prižiūri vyras, o ji tvarkosi ūkyje ir namuose, prekiauja turguje. Patys visko užsiaugina – bulvių, daržovių vaisių, laiko gyvulių. Uždarius lapių fermą abu su vyru neteko darbo, pensija dar toli, šeimos vienintelės pajamos – gautos už medų. Sumažėjo mėsos prekeivių Mėsos, pieno, žuvų ir jų produktų prekybos paviljone akivaizdžiai sumažėjo prekiaujančiųjų šviežia mėsa. Pernai būdavo užimti visi jiems skirti prekystaliai, dabar daug laisvų vietų. Kainos čia taip pat kyla, bet ne taip sparčiai, kaip prekybos centruose, turguje šviežia mėsa keletu litų pigesnė. Ūkininkai prekiauja vien kiauliena. Kumpinės mėsos galima nusipirkti už 12 Lt, petinės – už 11 Lt, sprandinės – už 17 Lt, nugarinės – už 19 Lt, kotletinės – už 12 Lt, lašinių – už 5-7 Lt. Baigiantis turgui pas prekiautojus buvo likę beveik vien lašiniai. Tauragiškis Romas irgi beveik viską buvo pardavęs. Jis pasakojo, kad laiko 20 kiaulių, 150 vištų. Turguje ir kioske prekiauja mėsa ir kiaušiniais. Namuose augintų vištų kiaušiniai pirkėjus labiau vilioja, be to, turguje jie gerokai pigesni – už dešimtį reikia mokėti 3,5-4 Lt. Pyksta ant nelegalų Paviljone nedaug prekiaujančiųjų pienu ir jo produktais. Už pieno litrą buvo prašoma 1,5 Lt, už pusę litro grietinės – 6 litų, už sūrio kilogramą ir sviesto pusę kilogramo – po 10 litų, varškės pusę kilogramo – 4 Lt. Mažonuose gyvenanti Stefa sakė, kad algą užsidirba laikydama penkias karves, pienu ir jo produktais prekiaudama Tauragės turgelyje ir ūkiniame turguje. – Vis labiau jaučiame, kada žmonės gauna atlyginimus, tuomet daugiau perka pieno, grietinės, sviesto, varškės, sūrių. Žmonės visko pirktų gerokai daugiau, jei mums netrukdytų nelegalai, savo abejotinos vertės produktus siūlantys kiemuose, net turguje, kur viskas turėtų būti kontroliuojama, – piktinosi ūkininkė.Daržovių daigų beveik nėra Daugiausiai vietos turguje užima gėlių augintojai. Gėlių – galybė ir įvairiausių, bet dauguma – vienmetės. Daugiametėmis gėlėmis prekiavo tik kelios moterys. Gėlių –ledinukių, petunijų, begonijų, sprigių, verbenų kainos įvairiausios: nuo 1,5 Lt iki 10 ir daugiau litų. Tauragiškė Regina gėlių ir dekoratyvinių krūmų bei medelių augina savo sodyboje, turi įsirengusi šildomą šiltnamį. Turguose prekiauja nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens. Sezoną pradeda ir užbaigia našlaitėmis. Vidurvasarį savaime atsiranda pertrauka – iki rudens, kol vėl bus galima prekiauti našlaitėmis. Reginos nuomone, Tauragėje auginama per daug vienmečių gėlių, labai trūksta daržovių – agurkų, pomidorų, ankstyvųjų kopūstų – sodinukų, jie labai brangūs. Auginusieji daržovių sodinukus metėsi į gėlių verslą, atsirado didelė konkurencija. Beveik visi augina tų pačių rūšių gėles, gali pasirodyti, kad jos viename milžiniškame šiltnamyje išaugintos.

Žymos:
Dalintis:

About Author

Skaitomiausias Tauragės krašto naujienų portalas

Palikite komentarą