Šiandien barų, kavinių ir restoranų savininkai gali kiek lengviau atsikvėpti, mat Vyriausybė leido aptarnauti klientus ne tik terasose, bet ir vidinėse patalpose. Tačiau reikalavimai tokie dideli, kad kai kurios įstaigos ir toliau lieka prastovose. Tauragėje darbą pradėjo ne visi maitintojai, tačiau kai kurie itin drąsūs – žada net naujus patiekalus.
Kaip skelbiama, nuo šios dienos įsigalioja dar viena karantino švelninimo sąlyga – barų, kavinių ir restoranų darbuotojams leista aptarnauti klientus ir vidinėse patalpose. Žinoma, kad tokia veikla būtų vykdoma saugiai, keliami reikalavimai. Tarp stalų turi būti išlaikytas saugus 2 m atstumas, jie turi būti su pertvaromis. Vienam žmogui salėje turi būti skirta ne mažiau kaip 10 kv. m ploto. Taip pat svarbu, kad nepritrūktų dezinfekcinio skysčio prie įėjimų į kavines bei tualetus.
Sandėlių gatvėje veikiančios „Mergelių užeigos“ savininkė Vidutė Lidžienė dėl leidimo pradėti darbus džiaugsmu netryško. Esą reikalavimai labai dideli, tačiau kad galėtų išlaikyti darbuotojus, klientus įsileis vidun.
– Klientų galės sėdėti daug mažiau. Durnių laivas. Manau, kad daugiausia pas mus liks maisto gaminimas išsinešti, kaip kad buvo iki šiol. Aš taip manau. Visą karantiną dirbom, gaminom. Gi yra žmonės, turi vaikų, juos visus reikia išlaikyti, o tam reikia algos. Neuždirbom, pradirbom, bet ką darysi, – dėstė pašnekovė.
Dar vieno karantino švelninimo etapo ketina laukti Dariaus ir Girėno gatvėje esančios kavinės „Bistronomija“ vadovė Reda Bajorinienė. Verslininkė atvira, kavinės patalpos mažos, staliukai jose sustatyti glaudžiai, tad išlaikyti saugų atstumą beveik neįmanoma.
– Neatidarysime mes dar kavinės, nenormalūs reikalavimai, prieštaraujantys vienas kitam. Pas mus telpa apie 20 žmonių, bet laikantis dabar numatytų sąlygų vienu metu galėtų būti apie 2 klientus. Man dar įdomu, kaip buvo parinktas saviizoliacijoje esančių žmonių maitintojas? Nebuvo skelbtas joks konkursas, o juk visi maitintojai nukentėjome karantino metu, tai galėjo viešą konkursą paskelbti. Su maistu išsinešti mes nedirbome. Pasiklausinėkite, nieko gero iš to, nes reikia išlaikyti darbuotoją, kaštai visi, – atvirai rėžė R.Bajorinienė, pridurdama, kad neturi teisės tikrinti, ar prie staliuko susėdo šeimos nariai.
Pašnekovė atviravo pastebėjusi, kad tauragiškiai daugiau išleidžia kituose miestuose ir vietinio verslo nepalaiko, be to dažnai esą tikisi už kokybišką maistą ir aptarnavimą mokėti pigiai. Tačiau yra ir ištikimų klientų, kurie jau skambina ir teiraujasi, kada mėgiama pietų vieta, netrukus minėsianti trečiąjį gimtadienį, atvers duris.
Kur kas optimistiškiau situaciją vertina „Da Feng“ savininkė ir vadovė Alma Marozienė, kuri teigė įgyvendinusi reikalavimus ir šiandien tauragiškiams ne tik atverianti duris, bet ir pristatanti meniu naujieną.
– Turėjome du dviviečius staliukus, tačiau jie stovi tik dėl bendro vaizdo. Prie jų sėdėti negalima, jie skirti tik tam, kad būtų išlaikytas atstumas tarp stalų. Aš pertvaras jau anksčiau buvau pasidariusi, gal prieš pusmetį. Tai mums užteko tik atstumdyti stalus. Praradome maždaug 10 vietų dėl tokių reikalavimų. Jei žmogus atėjęs nenori liesti meniu, tada gali pasinaudoti lenta, kurioje pakabinome meniu. Jei mes išgyvenome tuos du mėnesius, tai išgyvensim ir toliau. Žiauri patirtis, – pasakojo A.Marozienė, pranešdama, kad nepaisant visų sunkumų sumanė pristatyti savo restorano naujieną – „Bocmano“ mėsainius.