Autorė Angelė apie receptą: „Labai rudeniškai kvapnus trupininis pyragas su obuoliukais ir svarainiais. Mmm, kaip skanu! Mes jį labiausiai mėgstame dar šiltą su ledais, bet skanus ir atvėsęs!“
Tešlai:
220 g kvietinių miltų,
2 didesnių kiaušinių,
100 g sviesto,
80 g cukraus
Įdarui:
2 obuolių (saldesnių ir didesnių),
4 nedidelių svarainių (arba 2 didelių),
50 g cukraus.
Sviestą ištirpinkite ir palikite šiek tiek pravėsti. Kiaušinius lengvai išplakite su cukrumi. Nuolat plakdami, plona srovele supilkite sviestą į kiaušinių plakinį. Į vientisą masę suberkite miltus ir minkykite tešlą. Gerai išminkę iš tešlos suformuokite rutulį, dėkite į maišelį ir į šaldytuvą. Ten laikykite, kol paruošite įdarą.
Pirmiausia įdarui paruoškite svarainius: juos nuvalykite, išrinkite sėklytes ir supjaustykite skiltelėmis. Kuo ploniau supjaustysite, tuo trumpiau juos reikės virti. Puode įkaitinkite maždaug 1 litrą vandens, į jį suberkite cukrų ir maišykite, kol ištirps. Sudėkite svarainius ir viską kaitinkite, kol pradės virti vanduo. Tuomet sumažinkite kaitrą ir lėtai kaitinkite svarainius apie 20–30 minučių. Paragaukite, ar n pernelyg rūgštu, jei reikia, berkite dar cukraus ir vėl šiek tiek pakaitinkite. Išvirusius svarainius nukoškite. Rekomenduojame sirupo neišpilti, nes iš jo bus puiki arbata.
Obuolius nuvalykite ir supjaustykite kubeliais, sumaišykite su svarainiais.
Atvėsintą tešlą padalykite į dvi dalis: vieną mažesnę, kitą didesnę. Didesnę dalį iškočiokite ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Suformuokite lygų dugną, neaukštus kraštelius. Sukrėskite obuolių ir svarainių įdarą.
Likusią tešlą sutrupinkite arba stambiai sutarkuokite (bus lengviau, jei tešlą palaikysite šaldymo kameroje) ir tolygiai užbarstykite ant įdaro. Kepkite iki 180 laipsnių laipsnių įkaitintoje orkaitėje (kaitinimas viršus ir apačia) apie 40 minučių, kol apskrus viršus. Iškepę pyragą palikite apie 10 minučių pastovėti sutvirtėti, tik tuomet pjaustykite.