Nors obelų šakos linksta nuo derliaus, Tauragės sulčių spaudyklose antplūdžio dar nėra. Sulčių spaudėjai svarsto – obuolių šiemet yra, bet klientai kol kas neskuba spausti sulčių, greičiausiai laukia pirmųjų šalnų.
Spaudžia jau 35-erius metus
Tauragės mieste veikia net kelios spaudyklos. Vienos – aprūpintos pačia moderniausia sulčių spaudimo, kaitinimo ir išpilstymo įranga, kitos kiek paprastesnės, bet atlieka lygiai tokį patį darbą.
Miko Biknerio sulčių spaudykla šiemet švenčia garbingą 35-erių metų sukaktį.
– Atėjo Gorbačiovas, o aš pradėjau spausti sultis. Taip ir sukuosi kasmet. Turiu mobilią spaudyklą, važiuoju ir į aplinkinius miestelius, bet dar nelabai apsimoka. Pastebėjau, kad tauragiškiai obuolius krėsti pradeda tik įpusėjus rugsėjui. Iki tol tik vienas kitas atveža po maišiuką, – „Tauragės kurjeriui“ pasakojo spaudyklos savininkas.
M.Bikneris tikina šiemet kainų nepakėlęs, neva Tauragėje ir taip didelė konkurencija. Į specialiose patalpose prie namų įkurtą spaudyklą daugiausiai klientų užsuka savaitgaliais. Kai svečiavomės, sulčių laukė dvi šeimos. Iš Gaurės atvykusieji sultis paprašė supilstyti į 5 litrų talpos plastikinius maišelius ir namo išsivežė daugiau nei 50 litrų. Kiti klientai sultis panoro maišyti su kriaušėmis.
– Paprastai viena šeima atveža spausti 2–4 maišus obuolių. Jei vaisiai nepernokę, išspaudžiama iki 80 litrų sulčių. Labai paprasta apskaičiuoti. Jei surinkote pernokusius obuolius nuo žemės, sulčių bus mažai. Iš keturių maišų gal 40–50 litrų išspausim, o jei nukrėtėte obuolius, iš to pačio kiekio išspausime dvigubai daugiau sulčių, – sakė M.Bikneris.
Spaudykloje nebūtina sulčių pilstyti į sandarius maišelius. Norintieji gali išspaustas sultis pilti į savo tarą ir parsivežę namo žiemai konservuoti patys.
– Taupo žmonės, skaičiuoja, ieško kas pigiau, – mano pašnekovas.
Obuolius maišo su daržovėmis
Jau keletą metų sulčių spaudėjai pastebėjo tendenciją – vis daugiau gyventojų nori ne grynų obuolių sulčių. Spaudyklos savininkas M.Bikneris ir pats geria sultis su priedais, ir kitiems pataria naujoves išbandyti.
– Man skaniausios obuolių sultys su barštukais. Daugiau obuolių, mažiau burokėlių. Ir sveika, ir skanu. Kasryt įsipilu pusę stiklinės ir atsiskiedžiu vandeniu. Vitaminų dozė – visai dienai. Bet žmonės visokių priemaišų atveža. Obuolių sultis maišo su cukinijomis, apelsinais, kriaušėmis, rugsėjo gale atveža ir su vėlyvosiomis avietėmis, – kokias sultis mėgsta tauragiškiai, pasakojo M.Bikneris.
Spaudyklos „Du obuoliukai“ savininkas Nerijus Mockus „Tauragės kurjeriui“ sakė, kad populiariausios – su morkomis maišomos obuolių sultys. Kol klientų dar nedaug, atvažiavus į vietą, reikia pasiskambinti. Išspausti keletą maišų ilgai netrunka. Kol kas „Du obuoliukai“ kasdien pagamina bent po 200 maišelių sulčių. Šiemet tauragiškiai sultis prašo pilstyti į 3 litrų maišelius. Jų kaina – 2 eurai. Pastatomoji 3 litrų tara kainuoja 2,30 Eur. Jei norėsite tiesiog plastikinio maišelio su čiaupu, už 5 litrų tarą mokėsite 2,40 Eur, o pastatomoji 5 litrų tara – 2,80 Eur.
– Kainų nepakėlėme. Beveik visur Tauragėje jos vienodos, – sakė N.Mockus.
Aukštaitijoje – pigiau
Nors Aukštaitijoje pavasario šalnos šiemet gerokai sumažino obuolių derlių, spaudyklose kainos gerokai mažesnės nei Tauragėje. Anykščių rajono obuolių augintojai už išspaustas ir į 3 litrų talpos maišelius supilstytas sultis moka po 1,60 Eur, o 5 litrų maišeliuose supakuotos sultys kainuoja 1,80 Eur. Tokios pačios kainos ir Utenoje. Kiek brangiau moka ukmergiškiai. Kainos svyruoja nuo 1,70 iki 3 eurų už pakuotę. 1 litro spaudimas be pasterizavimo, pilstant į nuosavą tarą, Ukmergėje kainuoja 0,30 Eur už 1 litrą. Raseiniuose galima rasti spaudyklą, kurioje sumokėsite nuo 2,20 iki 3 eurų už pakuotę. Vilniuje – nuo 2 iki 2,80 Eur už pakuotę.
Pranešk naujieną
Prenumerata
Kontaktai
