Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba skelbia, kad išaugus uogų ir šviežių daržovių bei vaisių pasiūlai, inspektoriai šiuos produktus ir jų pardavėjus tikrins dažniau. Prekyvietėse besilankantys specialistai vertins, ar prekiaujama kokybiška produkcija, o kilus įtarimams, produkcijos mėginiai bus tiriami.
Informuojama, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai prekybos vietas tikrins iš anksto neįspėję, tad prekiautojai raginami pasirūpinti parduodamos produkcijos sauga bei užtikrinti tinkamas laikymo sąlygas.
„Vasaros pradžioje šviežių sezoninių produktų kontrolė stiprinama dėl intensyvėjančios prekybos, be to, tai būtina norint, kad vartotojai įsigytų tik kokybiškus ir saugius produktus. Kartu norime paraginti ir pačius pirkėjus būti reiklius – nepirkti tokių produktų, kurie akivaizdžiai laikomi netinkamai, saulėkaitoje, nesilaikant higienos. Taip pat patariame perkant turgavietėse, paviljonuose ar prekybos kioskuose, prašyti pardavėjų pateikti dokumentus apie braškių kilmės šalį, nes vis dar pasitaiko atvejų, kai vartotojai yra klaidinami dėl šių uogų kilmės. Todėl VMVT specialistai vertina ne tik maisto produktų saugą ir kokybę, bet ir ženklinimo, kilmės šalies nurodymo reikalavimus bei braškes ir kitus maisto produktus „lydinčius“ dokumentus“, – komentuoja VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Akvilė Sapronaitė.
Kaip rodo ankstesni VMVT tikrinimai, prekiautojai vis dar per mažai dėmesio skiria produkcijos atsekamumui ir ženklinimui. Tai vieni dažniausiai pasitaikiusių pažeidimų 2021 m. sezono metu. Praėjęs 2021 m. šviežių daržovių, vaisių ir uogų sezonas taip pat parodė, kad neretai pirkėjai buvo klaidinami ir dėl uogų kilmės šalies.
VMVT Tauragės departamento maisto produktų inspektorė Neringa Raupelienė priminė, kad Tauragės rajono savivaldybė yra įrengusi prekyvietę Gedimino gatvėje, kurioje savo užaugintomis gėrybėmis galima prekiauti be papildomų leidimų.
– Jei žmogus turi savo žemės valdą, jis savivaldybėje gali prašyti skirti vietą prekybai prekyvietėje. Ten galima prekiauti ir miško gėrybėmis. Tam papildomų leidimų nereikia, – „Tauragės kurjeriui“ kalbėjo N.Raupelienė.
Kaip skelbia VMVT, pernai patikrinus 151 prekiautoją, šiemet patikrų planuojama atlikti dar daugiau. Inspektoriai lankysis laikinose prekyvietėse, tikrins laikinus prekybos kioskus prie parduotuvių, poilsio aikšteles ir kitas sezonines lauko prekybos vietas. Daugiausia dėmesio bus skiriama produkcijos kokybės, atsekamumo ir ženklinimo reikalavimų įgyvendinimui.
– Vizualiai lietuvišką agurką nuo lenkiško atskirti tikrai nepavyks. Vienintelis galimas būdas – prašyti parodyti įsigijimo dokumentus. Be to, verta atkreipti dėmesį į parduodamą gėrybių kiekį – sodą turinti močiutė tikrai neturės agurkų maišais, – patarimais, kaip augintoją atskirti nuo perpardavinėtojo, pasidalino N.Raupelienė.
VMVT specialistai primena visiems pirkėjams, kad parduodamos gėrybės turi būti nepažeistos, nesugedusios, nepradėjusios pūti, švarios ir be kenkėjų. O šiuo metu ypač populiarioms braškėms taikomi specialieji reikalavimai: jų kainos etiketėje prekiautojai turi nurodyti pavadinimą, kilmės šalį, kokybės klasę, tiekėją, grynąjį kiekį, jeigu uogos parduodamos sufasuotos.
Nepriklausomai nuo to, ar prekiautojai šia veikla užsiima nuolat, ar tik sezono metu, jie privalo laikytis asmens higienos, dėvėti švarius rūbus, saugoti produktus nuo galimos aplinkos taršos (lietaus, dulkių ir kt.).