Moliūgų sezonas – atidarytas!

Dalintis:

Prasidėjęs ruduo šiemet stokoja grybų, tačiau moliūgų – apstu. Ar žinojote, kad tai labai naudinga daržovė, tad dar prieš populiarųjį šiurpnaktį drąsiai gaminkite iš jo įvairiausius patiekalus – organizmui tik į naudą.

Daugeliui moliūgai asocijuojasi su šiurpnakčio šventės dekoracijomis, puošiančiomis aplinką. Tačiau tai labai naudinga, maisto medžiagų gausi, be cholesterolio ir mažai kalorijų turinti daržovė, kurią tikrai verta įtraukti į racioną. O gaminti iš jo galima kone bet ką: sriubas, pyragus, bandeles, troškinius, blynus ir pan.

Teigiama, kad moliūguose esantis betakarotinas organizme paverčiamas vitaminu A – pastarasis padeda sumažinti kai kurių vėžio formų riziką, saugo nuo širdies ligų, sulėtina senėjimo procesus. Taip pat šioje daržovėje gausu širdžiai ir kraujotakos sistemai naudingo kalio. Esama ir vitamino C, kuris puikiai veikia kaip antioksidantas. Beje, vitaminai A ir C labai padeda stiprinti imuninę sistemą – tai ypač aktualu artėjant šaltajam metų laikotarpiui ir siaučiant virusams, dažnėjant peršalimams.

Moliūgas. Nuotrauka iš freepik.com

Ar žinojote, kad moliūgą galima valgyti ir termiškai neapdorotą? Taip išlieka daugiau naudingųjų medžiagų jame. Tereikia rasti skanią, malonios tekstūros moliūgų rūšį ir paruošti pagal skonį. Maisto tinklaraštininkai rekomenduoja šią daržovę susmulkinti stambia tarka ir pagardinti mėgstamu užpilu. Puikiai derės aliejaus, citrinų sulčių, medaus ir trupučio druskos užpilas. Be to, aliejus padės organizmui lengviau įsisavinti vitaminą A.

Virtuvės virtuozai taip pat pataria, ką daryti, kad didelis prapjautas moliūgas nesugestų. Nespėjus suvalgyti viso, drąsiai galima jį pjaustyti gabalėliais ir užšaldyti. Taip pat siūloma pasigaminti tyrę, kurią užšaldžius norimomis porcijomis bus galima vėliau panaudoti. Jos gamybos procesas ilgokas, tačiau labai paprastas: tereikia nulupti moliūgą, supjaustyti gabalėliais, šiuos sudėjus į skardą kepti orkaitėje, kol suminkštės. Ištrauktus gabalėlius sutrinti, dėti į audiniu išklotą sietą, kurį reikia pakabinti ir laukti, kol nutekės sultys.

Moliūgų sriuba. Nuotrauka iš freepik.com

Moliūgą nulupkite, supjaustykite gabalėliais, dėkite į išklotą kepimo popieriumi skardą. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol moliūgas suminkštės. Sutrinkite iškepusius moliūgus trintuvu. Moliūgų masę sudėkite į audiniu išklotą sietą, suriškite ir pakabinkite virš indo, kad nutekėtų sultys. Sutirštėjusią tyrę užšaldykite nedideliuose indeliuose, o vėliau galėsite panaudoti gamindami įvairiausius patiekalus.

Siūlome išbandyti šiuos patiekalus iš moliūgų:

Moliūgų pyragas

Moliūgų bandelės

Moliūgų keksas

Dalintis:

About Author

Skaitomiausias Tauragės krašto naujienų portalas

Rekomenduojami video:

Palikite komentarą