Pasaulio kalendoriuose pažymėtos įvairios datos neretai atrodo labiau šmaikščiai, nei rimtos. Tačiau sveikata rimtas reikalas, todėl šį savaitgalį, kovo 21-ą, siūlome skaniai paminėti Sveikų riebalų dietą – pasigaminti įmantrią žuvienę. Bet pirmiau paskaitykite: kas tie sveiki riebalai?
Paplitusi nuostata, kad nusprendus maitintis sveikiau, pirmiausia iš savo raciono reikia išbraukti riebalus. Tačiau mitybos specialistai skelbia, kad riebalai, skirtingai nei angliavandeniai, baltymai ar cukrus, yra kaloringesni, tačiau naudingesni, tereikia žinoti, kaip juos atsirinkti.
Riešutai, sėklos, avokadai ar riebi žuvis turi nemažai kalorijų ir riebalų, kurie yra būtini mūsų kūnui, padeda reguliuoti apetitą ir net numesti svorio. Tuo yra įsitikinę mokslininkai, ilgus metus tyrinėję maistą bei jo poveikį žmogaus organizmui. Riebalai yra būtini mūsų organizmui. Šios maistinės medžiagos skirstomos į gerąsias ir blogąsias.
Gerieji riebalai
Mitybos specialistai yra įsitikinę: gerųjų riebalų savo mityboje nereikia vengti, priešingai – įtraukite į savo meniu – ypač jei jūsų tikslas yra subalansuota mityba. Gerieji riebalai gerina kraujo krešėjimą, atkuria ląstelių membranas ir palaiko, kad jos būtų sveikos, taip pat, palaiko gerą širdies darbą bei sumažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.
Riebalai, kurių suvartoti galima daugiau, yra vadinami nesočiaisiais riebalais. Nesotieji riebalai yra augalinės kilmės produktuose, tai – augaliniai aliejai, riešutai ir sėklos. Jie skiriami į 2 grupes: polinesotieji ir mononesotieji riebalai.
Polinesotieji
Tai įvairios riebios žuvys, įskaitant silkę, linų sėmenys, pluoštinių kanapių sėklos ir aliejus, graikiški riešutai, augaliniai aliejai. Visa tai yra omega-3 ir omega-6 rūgščių šaltiniai. Skelbiama, kad šių produktų vartojimas užtikrina sklandų širdies ir smegenų darbą bei ląstelių augimą.
Mononesotieji
Tai avokadas, įvairūs riešutai bei iš jų ruošiamas sviestas. Mitybos specialistai teigia, kad šių produktų vartojimas normalizuoja cholesterolį ir padidina tikimybę išvengti širdies ar kraujagyslių sutrikimų.
Produktai, kuriuose gausu gerųjų riebalų:
Riebi žuvis ir jūros gėrybės. Riešutai. Avokadai. Alyvuogės. Įvairios sėklos. Saulėgrąžos.
Ko derėtų atsisakyti?
Blogieji riebalai – transriebalai ir sotieji riebalai – skatina „blogojo“ cholesterolio atsiradimą ir gali sukelti širdies ligas ir diabetą. Tad jeigu nusprendėte gyventi sveikiau, iš savo valgiaraščio turėtumėte išbraukti įvairius keptus maisto produktus – bulvytes, spurgas, greito maisto patiekalus. Saikingai į savo racioną įtraukite riebią mėsą, pieno produktus bei tropinius aliejus.
Savaitgalio receptas: Laksa su krevetėmis
Siūlome pasigaminti Laksos. Tai aštri, pietryčių Azijoje populiari makaronų sriuba, kurios pagrindą sudaro ryžių arba kviečių makaronai, aštrus sultinys su kokosų pienu ir vištiena, krevetės arba žuvis.
2 suaugusių žmonių porcijoms reikės:
kokosų aliejaus kepimui,
100 g karališkų krevečių,
2 česnako skiltelių,
2 cm imbiero šaknies,
4 pievagrybių,
1 v.š. raudonojo kario pastos arba raudonojo kario prieskonių mišinio,
500 ml vištienos sultinio,
100 g ryžių makaronų,
200 g kokosų pieno,
druskos, pipirų,
1/2 laimo.
Laksos papuošimui patiekiant reikia: šviežio baziliko, šviežios kalendros, čili pipiro, sezamo sėklų.
Gaminimas:
Išverdame makaronus ir juos atidedame. Keptuvėje (arba puode) įkaitiname aliejų, dedame krevetes, kepame kelias minutes. Į keptuvę įtarkuojame česnaką ir imbierą, dedame pievagrybius ir kepiname viską dar kelias minutes. Dedame raudonojo kario pastą. Kepiname viską dar minutę. Visą turinį užpilame sultiniu, leidžiame jam užvirti. Kai sultinys užverda, supilame kokosų pieną, įspaudžiame laimo sulčių. Paragaujame ir pagal skonį pridedame druskos ir pipirų. Į sriubos dubenėlius dedame makaronų, užpilame juos paruošta sriuba. Patiekiame su šviežiu baziliku, kalendra, čili pipiro griežinėliais ir sezamo sėklomis.
Receptas iš feisbuko paskyros „Ant medinės lentelės“, gamino ir fotografavo Vaida Tereikienė